1957’den geleceğe
eşsiz lezzetlerle...
Pişmaniye,
ana
hammaddeleri
şeker,
un
ve
bitkisel
yağ
olan,
yapımı
ustalık
gerektiren,
yapıldıktan
sonra
tel
tel
olan
kendine
özgü
hafif
bir
tatlı
çeşididir.
Kaynamış
şekere
kavrulmuş
unun
yedirilmesi
ilk
bakışta
kolay
gibi
görünse
de,
küçük
bir
yanlışlıkla
tüm
emek
ve
harcamalar
boşa
gidebilir.
Teknoloji
pişmaniye
imalatını
ne
kadar
kolaylaştırmış
olursa
olsun,
bu
tatlının
yapımı
hâlâ
ustaların
maharetine
muhtaçtır.
Şeker
ve
sudan
oluşan
karışım
bir
kazanda
165
dereceye
kadar
kaynatılır.
Kaynamış
şeker
soğutma tazgahlarına dökülür.
Şeker
soğutma
tezgahlarında
soğuyup
yavaş
yavaş macun halini alır.
Macun
halini
almış
şeker
daha
sonra
beyazlatma
işlemine
tabi
tutulur.
Eski
zamanlarda
demir
bir
çubuğa
asılarak
yapılan
beyazlatma
işlemi,
günümüzde
özel
makineler
tarafından
yapılmaktadır.
Halka
haline
getirilmiş
ve
hamur
ile
karıştırılmış
şeker açılarak çekilmeye başlanır.
Şeker,
esnedikçe
ve
tepsi
genişliğinde
açıldıkça
katlanıp
tekrar
açılır.
Bu
işlem,
hamur
kaybolana
(hamurun
şekere
yedirilmesi)
ve
şeker
tel
tel
ayrılana kadar (yaklaşık 15-20 dakika) sürer.
Hamurun
zamanla
şekeri
tel
tel
ayırıp,
kendisinin
kaybolması,
çekimi
izleyen
kişiler
tarafından
şaşkınlıkla ve ilgiyle izlenmektedir.
Çekilen
pişmaniye’nin
bir
kısmı
tel
tel
yemekten
hoşlananlar için şekillendirilmeden paketlenir.
Çekilen
pişmaniye’nin
büyük
bir
kısmı
yeme
kolaylığı
bakımından
özel
fincanlar
ile
top
haline
getirilir.
Çekilen pişmaniyeler tel, top veya karışık şekilde
ambalajlanır ve satışa sunulur. Afiyet olsun...